Demodex-ul la Mops/Pug

Pug este una dintre rasele canine care sunt mai des afectate de raia demodecica, cunoscuta si sub numele de Demodex. Aceasta conditie este favorizata de sistemul imunitar slab al acestui caine de talie mica a carui aparenta fizica sugereaza, in ciuda dimensiunilor, o anume robustete. Neajunsul acesta legat de soliditatea sistemului imunitar face ca reprezentantii rasei Pug sa contracteze mai usor diferite boli, mai ales in stadiul de juniori, ceea ce implica o grija sporita din partea proprietarilor. 

Demodex este usor de tratat, pe baza unei medicatii adecvate si folosirea unor lotiuni accesibile in farmaciile veterinare, dar adevarata problema este ca unele exemplare vor prezenta o forma sistemica a bolii (o anume cronicizare). Aceasta vulnerabilitate este considerata a fi genetica si crescatorii de caini de reproductie trebuie sa evite exemplarele care au prezentat aceasta conditie (aspect care nu este de fiecare data pus in practica, din considerente financiare). Cosangvinitatea este, printre altele, o cauza cunoscuta pentru aceasta problema. Raia demodecica este produsa de un parazit microscopic, Demodex Canis.

Toti puii se nasc liberi de aceasta boala (nu este contagioasa, spre deosebire de cea sarcoptica), insa mamele care au acest parazit il trasnmit puilor inca din primele zile de viata. Alta forma de transmitere a bolii (intre doi caini adulti, de exemplu) nu exista. Transmiterea de la mama la pui se face pe zona unde iau contactul cel mai frecvent (pe cap), iar puii crescuti in afara cuibului, fara mama, nu vor prezenta boala. Parazitul se localizeaza in foliculul pilor, loc in care medicamentele patrund cu dificultate. Exista 3 forme ale bolii: localizata, generalizata si pododermatita demodecica (boala se localizeaza la nivelul labelor). Simptomele sunt identificate sub forma unor leziuni de culoare rosie, ce formeaza cruste bine delimitate, in prima faza pe cap si fata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu